Na de vraag welke camera je zou moeten kopen, is deze vraag nog lastiger te beantwoorden. Dat komt omdat het antwoord op die vraag afhankelijk is van een aantal zaken; wat wil je gaan fotograferen, wat is je budget, welke eisen stel je op het gebied van gebruiksgemak en heb je een camera met crop factor, of full frame? Dat zijn hoofdzakelijk belangrijke vragen die meespelen bij het maken van een keuze. Bij deze tip moet je dan ook geen hapklaar antwoord verwachten. Wel kun je hier tips vinden waar je rekening mee moet houden bij het aanschaffen van een objectief.
Als je denkt dat je aan een nieuw objectief toe bent, moet je jezelf dus eerst een paar vragen stellen. We benoemen hier eerst even de vragen met een korte toelichting. Daarna behandelen we ze wat uitgebreider.
De eerste vraag is heel simpel; hoeveel heb je te besteden. De tweede vraag die beantwoord moet worden, en daar wordt het al wat lastiger, is wat je wilt gaan fotograferen. Dat is nogal belangrijk, want als je voornamelijk wild zult gaan fotograferen, dan heb je een objectief met een aardig bereik nodig. Wil je echter meer architectuur en mensen gaan fotograferen, dan kun je met minder bereik volstaan. Het eerste wat dus belangrijk is om vast te stellen, is welk bereik je nodig hebt.
Een andere belangrijke vraag die hier mee samen hangt, is de vraag onder wat voor omstandigheden je voornamelijk zult fotograferen. Wil je je namelijk gaan richten op concertfotografie, dan heb je een objectief nodig dat veel licht doorlaat, terwijl je voor het fotograferen van landschappen misschien kunt volstaan met een objectief dat iets minder licht door laat. Hierbij is natuurlijk wel enorm van belang hoeveel geld je uit kunt geven. Een objectief dat veel licht doorlaat is kostbaarder dan een objectief dat minder licht doorlaat
De volgende vraag die je jezelf moet stellen, is of je jezelf objectieven ziet wisselen, of dat je liever niet, of zo min mogelijk wisselt. Dit is belangrijk, omdat je, afhankelijk van het gebruik een compromis zult moeten maken als je niet wilt wisselen van objectief, of dat je veel van objectieven zult moeten wisselen als je geen compromissen wilt sluiten, maar wel veelzijdig foto`s wilt kunnen maken. Overigens heeft dit natuurlijk ook belangrijke impact voor het budget, of andersom! We hebben het hier dus over het afwegen van gebruiksgemak (weinig wisselen) ten opzichte van kwaliteit
We hebben nu eigenlijk de belangrijkste fundamentele zaken even heel kort aangestipt; Gebruik (wat wil je fotograferen), Budget (hoeveel kun, of wil je uitgeven), Gebruiksgemak vs Kwaliteit en Lichtsterkte (hoeveel licht heb je nodig)
Als eerste wat zaken met betrekking tot gebruik. Wat wil je gaan fotograferen? Heb je de camera voornamelijk voor bijvoorbeeld binnenshuis fotograferen (waarbij je kunt flitsen) en voor in de vakantie, dan heb je op zich niet zo`n enorm bereik nodig. Wat je wel nodig hebt is aardig wat groothoek en objectieven die genoeg licht doorlaten (lichtsterk). Bij hedendaagse camera`s worden vaak verschillend kits (sets) aangeboden, met daarbij in de meeste gevallen een objectief dat van ongeveer 18mm tot 55mm gaat. Dat is in dit geval een prima objectief. Ze zijn vaak niet heel lichtsterk (later meer hierover), maar als je kunt flitsen, dan is dat niet zo`n groot probleem. Dit objectief kun je ook prima gebruiken als je wat architectuur of landschappen wilt fotograferen. Als je net begint met fotografie, dan kun je met dit soort objectieven prima starten. Als je ontdekt hebt dat je graag meer wilt met fotografie en je bent bereid er meer aan uit te geven, dan kun je ook binnen dit bereik objectieven vinden die lichtsterk zijn.
Wil je graag onopgemerkt mensen (of je kinderen) kunnen fotograferen zonder dat je heel dichtbij moet komen (straatfotografie), dan heb je wel wat meer bereik nodig. Als je een crop-factor camera hebt (de meeste digitale spiegelreflex camera`s zijn dit) dan heb je ongeveer genoeg aan zo`n 200mm a 250mm. Er zijn ook veel kits te koop met objectieven met een dergelijk bereik. Ook in dit geval zijn het vaak goed objectieven om mee te beginnen. Er zijn ook genoeg mogelijkheden om de kwaliteit van je objectieven stapsgewijs te verbeteren. Alle fabrikanten hebben wel verschillende objectieven, met verschillende lichtsterkten in verschillende prijsklassen.
wanneer je voornamelijk wild zult gaan fotograferen, dan heb je echt een groter bereik nodig. Hierbij moet je denken aan minimaal 300mm, maar ideaal zou 400mm a 500mm (of zelfs meer) zijn. Tot 300mm zul je ontdekken dat er wel redelijk wat aanbod is, ook in verschillende prijsklassen. Zowel zoom-objectieven, met een bereik van bijvoorbeeld 28-300 of 70-300, maar ook objectieven met een vaste brandpuntsafstand. Die laatste, die worden al een stukje prijziger, omdat ze vaak ook lichtsterker zijn. Boven de 300mm wordt het aanbod schaarser en vooral ook prijziger. Tot nu toe hebben we het vooral over een diversiteit aan mogelijkheden gehad. Tijd om het iets concreter te maken, aan de hand van wat voorbeelden.
Stel dat je zowel wat binnenshuis en vakantiewerk wilt fotograferen, maar daarnaast wil je ook mensen van een afstandje kunnen fotograferen. Dan heb je dus een bereik nodig wat loopt van rond de 18mm tot 200mm a 250mm hebben we hiervoor gezegd. Als voorbeeld nemen we even een Canon camera. Canon biedt verschillende objectieven die in beeld komen in deze situatie. We beginnen met de kitlens die vak bij een camera geleverd wordt, de 18-55mm. Canon biedt daarnaast een 55-250mm objectief. Die sluit mooi aan qua bereik en met deze twee objectieven kun je dus je gehele benodigde bereik afdekken. Het kan natuurlijk zijn dat je liever geen objectieven wilt wisselen, maar gewoon een objectief op je camera zet dat je in alle gevallen kunt gebruiken. Of je wilt/kunt het geld van twee objectieven uitgeven. Dan zou je kunnen kiezen voor een zogeheten super zoom objectief. Voor dit bereik kun je kijken bij Sigma of Tamron, die ook objectieven voor Canon maken. Als voorbeeld nemen we even Sigma, zij hebben een objectief met een bereik van 18-200mm en daarmee dek je ook zo`n beetje je hele benodigde bereik af. Het is echter wel belangrijk je te realiseren dat een objectief met een bereik van 18-200mm een aanzienlijk compromis is. Het loopt van redelijk groothoek, tot tele bereik, en in z`n totaal maar liefst meer dan 10 keer zoom. Wanneer je de kwaliteit van zo`n objectief vergelijkt met dat van de eerder genoemde twee afzonderlijke objectieven, dan zul je zien dat de kwaliteit minder is van de superzoom. Daarmee is niet gezegd dat zo`n superzoom slechte kwaliteit levert, maar de kwaliteit zal wel minder zijn dan met de andere twee objectieven. Een ander aspect waar je rekening mee moet houden, is dat een objectief met een bereik van 18-200mm een flinke opgave is voor een camera om snel scherp te kunnen stellen.
Een ander voorbeeld (mijn eigen ervaring) is de combinatie van het fotograferen van wild en sport. Voor sportfotografie heb je een objectief nodig dat vooral snel is met scherpstellen en dat lichtsterk is, omdat je ook hele korte sluitertijden wilt kunnen toepassen. Als je je bezig wilt gaan houden met bijvoorbeeld autosport, wielrennen, paardensport, of lokale voetbalwedstrijden, dan is een objectief met een bereik van maximaal 200mm voldoende. Voor wild heb je vooral ook veel bereik nodig. 400mm is wel een minimum. Naarmate je daar langer mee bezig bent, wil je ook steeds meer kwaliteit en lichtsterkte. Als je gaat kijken naar de objectieven die hiervoor in aanmerking komen, zie je dat ook hier verschillende mogelijkheden bestaan. Als voorbeeld weer even Canon; er is een 100-400mm objectief dat in theorie het hele bereik dat je nodig hebt zou kunnen afdekken. Ga je echter uitproberen, dan kom je er achter dat dit objectief niet heel erg snel is met scherpstellen, wat je voor sportfotografie wel echt nodig hebt. Eigenlijk valt dit objectief dus af voor sportfotografie. Voor wild is het daarentegen wel weer een goed toepasbaar objectief. Het heeft flink bereik, maar stelt je toch in staat in en uit te zoomen als dat nodig is. Met een maximale diafragma opening van 5.6 is het zeker interessant. Dan zijn er ook nog mogelijkheden bij bijvoorbeeld Sigma, met een 150-500 of een 50-500 objectief. Hiervoor geldt hetzelfde als de genoemde Canon 100-400. Prima voor wild, minder geschikt voor sport. Voor sport kom je dan al snel uit op de 70-200mm objectieven. Hierin bieden eigenlijk alle fabrikanten ruime keuze. Er zijn objectieven met F4, F2.8, met en zonder beeldstabilisatoren en ook Sigma en Tamron bieden objectieven in deze range aan, waardoor er eigenlijk binnen ieder budget wel wat te vinden is. Maar daarmee kom je dus voor een lastige keuze; meerdere objectieven aanschaffen, of toch voor 1 gaan en dus het trager scherpstellen op de koop toe nemen?
Het is haast ondoenlijk om alle mogelijkheden qua gebruik hier te behandelen. Met deze twee voorbeelden is hopelijk wel duidelijk gemaakt hoe je voor jezelf helder moet krijgen wat je wilt op het gebied van budget, gebruikersgemak, kwaliteit en lichtsterkte.