Hiervoor is al veel gesproken over licht. Dat is logisch, want fotografie betekent niet voor niets "schrijven met licht." Het belangrijkste in fotografie, als het gaat om licht, is het meten van de hoeveelheid licht die beschikbaar is. Daar gaat deze tip dan ook over; lichtmeting. spiegelreflexcamera`s kunnen met behulp van verschillende methodes licht meten. De meetmethodes dienen eigenlijk als belangrijkste doel dat je een punt kiest dat als uitgangspunt gebruikt wordt voor de lichtmeting. Oftewel, wat wil je optimaal belicht hebben. Vooral wanneer er in het beeld dat je wilt fotograferen grote verschillen zijn tussen licht en donker wordt het kiezen van de juiste methode belangrijk. Met het kiezen van de methode en het punt waarop je meet, bepaal je in principe welke delen van het beeld optimaal belicht moeten worden, zodat ze het juiste detail weergeven. Een voorbeeld waarmee het handig uit te leggen is, is de foto van het dampende paard;
Als je net begonnen bent met fotograferen komt er een hoop op je af. Dat hebben we in meerdere artikelen al eerder besproken. Natuurlijk begin je bij de basis en probeer je uit te vinden wat nou sluitertijd, diafragma, iso, witbalans etc zijn en hoe ze werken. Maar het is natuurlijk wel erg veel om allemaal tegelijk te leren begrijpen. Grote kans dus dat je op zoek gaat naar hulp. Er zijn vele mogelijkheden om die hulp te vinden. Maar als je die hulp gevonden hebt, wil je natuurlijk die hulp zo goed mogelijk gebruiken. Hoe doe je dat nou precies? Lees dat in dit artikel.
Eerder hebben we al gesproken over het diafragma; wat het is, wat het doet en vooral hoe je het kunt gebruiken om je foto te beïnvloeden. Als je je geheugen nog even op wilt frissen, lees het artikel dan nog even door. De grote vraag die dan komt is natuurlijk; welk diafragma heb ik nodig om de juiste scherpte diepte te bereiken? Die vraag proberen we nu te beantwoorden. Het is belangrijk om te onthouden dat wanneer je scherpstelt op een bepaald punt, dan is er altijd een stukje vóór en ná dat punt scherp. Zie de foto hieronder (foto: eoszine.nl).
We hebben het hiervoor al over een aantal belangrijke zaken rondom belichting gehad; Sluitertijd, Diafragma, ISO en natuurlijk hoe die lichtmeting plaatsvindt. Die theorie is natuurlijk essentieel om te begrijpen hoe fotografie werkt en hoe instellingen je foto kunnen beïnvloeden, maar het liefst zie je daarnaast natuurlijk in de praktijk wat er gebeurt. Hoe je dat kunt doen, lees je hier.
Een van de dingen die lastig is als je begint met fotografie, is een soort "basis" leggen. En met basis bedoel ik dan; wanneer kies je nou welke instelling zoals sluitertijd voorkeur, diafragma voorkeur, onderbelichten, overbelichten of het objectief dat je op je body zet. Als je al wat langer bezig bent met fotografie, dan ontwikkel je voor jezelf wel een soort basis van instellingen waar je niet meer over na hoeft te denken. In dit artikel zal ik daar wat op proberen in te gaan.
Foto: www.canon.nl
Geniet van de foto's in alle foto gallerijen, reis met ons mee door verschillende vakantiebestemmingen in de reisverhalen, profiteer van allerlei tips & tricks of lees wat wij verder allemaal met jullie willen delen in de fotoblogs.
Zou je een van de foto's op deze site na willen bestellen (print, canvas, of wat dan ook), laat het dan vooral even weten.
Richard's Fotos is in overleg ook beschikbaar voor opdrachten.
Heb je vragen, gebruik dan het contactformulier.
© 2024 Richards-Fotos
Alle werken op deze website vallen onder een Creative Commons Naamsvermelding-NietCommercieel-GeenAfgeleideWerken 4.0 Internationaal-licentie.