We hebben het hiervoor al over een aantal belangrijke zaken rondom belichting gehad; Sluitertijd, Diafragma, ISO en natuurlijk hoe die lichtmeting plaatsvindt. Die theorie is natuurlijk essentieel om te begrijpen hoe fotografie werkt en hoe instellingen je foto kunnen beïnvloeden, maar het liefst zie je daarnaast natuurlijk in de praktijk wat er gebeurt. Hoe je dat kunt doen, lees je hier.
Testopstelling
Ik kan iedereen aanraden om eens een momentje in te plannen en een testopstelling te maken; camera op statief, stilleven op tafel, objectief er op zetten, en steeds met andere instellingen kijken hoe je foto beïnvloedt wordt door de aanpassingen. Voor een stilleven kun je dan zien wat de effecten zijn van het diafragma en de ISO en de wijze van lichtmeting, maar voor de sluitertijd zal het geen effect hebben (er vanuit gaan de dat met de ISO en het diafragma gecompenseerd wordt voor aanpassingen in de sluitertijd). Wil je de effecten van de sluitertijd in je testopstelling zien, zul je met bewegende objecten moeten werken. Stromend water (uit de kraan?) kan daarvoor goed werken. Bedenk je goed; het gaat niet om World Press foto`s, maar om lesmateriaal.
Digitale simulatie
Ook met zo`n testopstelling kan het even duren voordat je een tweede natuur krijgt voor hoe aanpassingen in de instellingen je foto beïnvloeden. Er zijn natuurlijk ook andere manieren om snel de effecten te zien.Kijk bijvoorbeeld eens op deze pagina of op deze pagina. Op deze pagina`s vind je hulpmiddelen waarmee je heel snel de effecten van de instellingen kunt visualiseren. Als het gaat om de effecten, dan zijn de tools erg handig. Gaat het echter om het leren omgaan met je camera, in combinatie met die effecten, dan gaat er niets boven het neerzetten van een testopstelling. Op welke manier je er ook mee aan de slag gaat; veel plezier!